Stikstof

Steeds meer vrachtwagenbanden worden gevuld met stikstof. Daardoor blijven ze langer op spanning, gaan ze meer dan een kwart langer mee omdat ze langzamer verouderen en hebben ze minder last van plotseling klappen. De juiste spanning verlaagt de brandstofkosten en verbetert de rijeigenschappen en het comfort.

De voordelen

De voordelen van het vullen van banden met stikstof zijn indrukwekkend. Stikstofmoleculen zijn anders dan zuurstofmoleculen. Het gas ontsnapt daarom moeilijker uit de band. Met stikstof gevulde banden lopen tot 4 keer langzamer leeg dan met perslucht gevulde exemplaren. Zo blijft de band langer op de juiste spanning, waardoor er een lagere rolweerstand ontstaat. Rolweerstand komt overeen met de energie die bij het afrollen van de band verloren gaat. Het energieverlies komt door de voortdurende materiaalvervorming van de band. De juiste spanning leidt tot minder energieverlies. Zuurstof gaat in banden een reactie aan met rubber, waterdeeltjes en vuil, waardoor roest op de velg en aantasting van het rubber ontstaat. Stikstof stopt deze oxidatieprocessen. Een met stikstof gevulde band is ‘schoon en droog’. Stikstof is, in tegenstelling tot zuurstof, onbrandbaar. Bij ongevallen met brand, hebben met stikstof gevulde banden zelfs een dovend effect.

Stikstof is niet duur

Het met stikstof vullen van auto- en truckbanden is ongeveer 15 jaar geleden begonnen. Toen was de prijs voor stikstof nog vrij hoog, maar door het toenemende gebruik en de bredere toepassingsgebieden is de prijs inmiddels flink gedaald. Daarom is het nu zeer rendabel om banden met stikstof te vullen.

Een uitstekende investering

In de personenautomarkt groeit het gebruik van stikstof sterk. Ook in de transportsector is het besef ontstaan dat stikstof een goede investering is. Het beter en langer op peil blijven van de bandenspanning heeft een besparen effect van 2 tot 5% op de brandstofkosten en een verlenging van de levensduur tot soms wel 35% tot gevolg. Nog afgezien van veiligheid, comfort, beter rijgedrag bij regen, minder geluidsoverlast en bedrijfszekerheid, is een stikstofvulling snel terugverdiend.