Herprofileren

Ook herprofileren is een specialistisch onderdeel van de uitgebreide truckbandenservice die ABI biedt. In de transportsector is herprofileren een algemeen beproefde methode om de levensduur van banden te verlengen en de kilometerkostprijs te verlagen. Een band met meerdere levens is erg in trek. Herprofilering leidt tot een enorme besparing: 25-30 procent van de gereden kilometers. Je kunt er dus een kwart langer mee rijden. Dat is natuurlijk interessant voor internationaal transport. Herprofileren is milieuvriendelijk en het procédé vergt minder energie dan de productie van nieuwe banden.

Kennis en middelen

Herprofileren is werk voor specialisten. Een te diepe herprofilering kan dusdanige schade veroorzaken, dat de band niet meer vernieuwd kan worden en vroegtijdig moet worden vernietigd. ABI beschikt over de kennis en de middelen die nodig zijn om een maximaal resultaat te bereiken.

Symbool ‘U’ of Regroovable

Vrachtwagenbanden moeten op de zijwand zijn voorzien van het symbool ‘U’ of de markering ‘Regroovable’ om voor herprofilering in aanmerking te komen. De band mag ook niet te zeer beschadigd zijn. Het beste moment om te herprofileren is als de band 3 tot 4 mm profiel heeft. De resterende profieldiepte wordt vastgesteld door de meest versleten zone van de band te meten. De nieuwste profielen zijn voorzien van een herprofileerputje waardoor de herprofileringsdiepte kan worden vastgesteld.

Dankzij de juiste voorzorgsmaatregelen kan het profiel moeiteloos worden opgesneden naar 7 à 8 mm, waarbij een wettelijk vatgestelde rubberdikte tussen de bodem van het profiel en de stabiliseringslagen van de band wordt gehandhaafd. Banden die volgens de voorschriften zijn geherprofileerd, kunnen op de achteras van vrachtwagens, opleggers en aanhangwagens worden gemonteerd.