Aluminium velgen

Profile Tyrecenter is de hyperspecialist in banden én velgen. Vanuit de transportsector neemt de vraag naar aluminium velgen steeds meer toe. Als specialist ligt ABI u graag de voordelen van aluminium velgen verder toe.

Aluminium velgen hebben veel voordelen die zich in harde munt vertalen. Ze zijn namelijk een stuk lichter dan stalen velgen. Op een complete vrachtwagencombinatie kan 250 tot 300 kilo bespaard worden ten opzichte van stalen velgen. Daar komt extra laadcapaciteit voor in de plaats. Bij maximaal gebruik van de laadcapaciteit kan de investering in aluminium velgen, dankzij die gewichtsbesparing, binnen twee jaar terug verdiend worden. Daarnaast voeren aluminium velgen warmte beter en sneller af. Bovendien vermindert de slijtage aan ophanging en banden en kan de brandstofbesparing door de massavermindering oplopen tot 2,5 procent. Met name bij internationaal transport praat je dan over aanzienlijke bedragen.

Aluminium velg komt sterkst uit test

Om een aluminium velg 5 centimeter te vervormen is een belasting nodig van 71.200 kg, terwijl een stalen velg al bij 13.600 kg vervormt. Met andere woorden: het gesmede aluminium velg is ruim vijf maal zo sterk. Bij de JWL-T certificering, de technische standaard voor licht metalen truckvelgen in Japan, is een test uitgevoerd waarbij een gewicht van 910 kg onder een hoek van 30 graden op het velg valt. Dat heeft hetzelfde effect als een truck die met een snelheid van 50 km per uur een hoge stoeprand raakt. Een stalen velg vervormt ernstig, maar het gesmede aluminium velg overleeft de inslag moeiteloos.