Stikstof

Een autoband is gewoonlijk gevuld met lucht. Lucht bevat onder meer zuurstof, vocht en vuil. Dat zijn voor band en velg stuk voor stuk onvriendelijke bestanddelen. Gelukkig is er sinds enkele jaren een alternatief; Stikstof.

Uit onderzoek, uitgevoerd naar de juiste bandenspanning onder Nederlandse automobilisten, blijkt dat 36% met een te lage bandenspanning rijdt. In juni 2006 reed 52% van de automobilisten op onderspanning. De verbetering is deels terug te voeren op het feit dat 16% van de auto's recent een bandenservicebeurt hadden gehad.

Juiste bandenspanning goed voor milieu, veiligheid én portemonnee

Een bandenspanning die 25% te laag is, verhoogt de rolweerstand met 10%, waardoor het brandstofverbruik circa 3% toeneemt. Op basis van een gemiddelde kilometerafstand van 25.000 per jaar [Bron: CBS] kan dit per automobilist al snel oplopen naar 140 euro extra brandstofkosten. Dat betekent voor alle auto's die in Nederland rondrijden met onderspanning (2,6 mln) een totaal van 365 miljoen euro per jaar! Daarbij is een te lage bandenspanning ook slecht voor het milieu. Onjuiste bandenspanning zorgt voor extra CO2-uitstoot en levert Nederland onnodig 510 ton CO2-uitstoot per jaar extra op. Om deze uitstoot op te nemen moeten 26.000 bomen een jaar lang groeien.

Daarom raden wij u aan uw banden met stikstof te laten vullen. Dit houdt de band 4 keer zo lang op de juiste spanning en verminderd het brandstofgebruik juist met 3 tot 5%. Stikstof is een dikker gas dan zuurstof, waardoor het minder gemakkelijk uit de band verdwijnt. Ten opzichte van een band met een te lage spanning is de wrijving lager, waardoor de band 25% tot 35% langer meegaat. Met stikstof in de banden rijdt een auto beter, aanmerkelijk zuiniger en stukken veiliger. Vliegtuigbanden en Formule 1 banden worden al veel langer gevuld met stikstof, daar zijn de vele voordelen van stikstof al geruime tijd bekend.

Andere voordelen van het gebruik van stikstof in banden zijn een beter en constanter rijcomfort en een optimaler weggedrag. Daarnaast is stikstof reukloos, onbrandbaar en niet giftig. Het heeft zelfs een vlamdovend effect. Het gebruik van stikstof zorgt voor verhoogde veiligheid op de weg. Zo is de kans op oververhitting van een band die op de juiste spanning is veel kleiner. Dat vermindert de kans op temperatuurstijgingen of een klapband, ook bij hoge belasting van de banden. Uit onderzoek is gebleken dat bij hoge snelheden verschillende banden met een te lage spanning het binnen zeer korte tijd opgeven.

Een uitstekende investering

Stikstof is een innovatie die onder de meest vakbekwame begeleiding en technische ondersteuning is uitgegroeid tot specialisme. In de personenautomarkt groeit het gebruik van stikstof sterk. Het vullen van banden met stikstof kost slechts enkele euro’s. Nog afgezien van andere voordelen als veiligheid, comfort, beter rijgedrag bij regen, minder geluidsoverlast en meer bedrijfszekerheid is een stikstofvulling snel terugverdiend.

Contact

Wilt u een afspraak met ons maken? Neem dan nu contact op met een van onze vestigingen.