Band en techniek

De informatie op de band

De zijflank van de band vertelt het hoe, wanneer en waarom van de band. Voor personenauto- en bestelwagenbanden geldt een Europese norm, ECE-R 30. Deze normering geldt in het bijzonder voor de opschriften op de zijkant van de band. De norm zorgt ervoor dat de belangrijkste gegevens op de band te vinden zijn. De zijflank van de band vertelt het hoe, wanneer en waarom van de band. De zijkant van een band, die bekend staat als de wang van de band, bevat alles wat u moet weten over uw band.

De juiste bandenspanning

De juiste druk in de banden is van groot belang om veilig en comfortabel te kunnen autorijden. De band kan alleen optimaal presteren als de spanning voor voldoende stabiliteit en draagkracht zorgt.
Doordat bij een te lage spanning het juiste contact met de weg verloren gaat, levert dit de volgende nadelen op:
- een verhoogd brandstofgebruik;
- een slecht weggedrag;
- ongewone slijtage van de band;
- een slecht rijcomfort;
- overbelasting van de band;
- oververhitting van de band.
Ons advies is om uw bandenspanning maandelijks te controleren en wel als uw banden nog koud zijn. De juiste luchtdruk kunt u vinden aan de binnenzijde van uw brandstofklepje of van de portierstijl of in het instructieboekje van uw auto. Sla bij de controle het reservewiel niet over en vergeet niet uw ventieldopjes weer goed aan te draaien.
Bij twijfel kunt u ons altijd bellen, of even langskomen. Zo kunt u bij Profile Tyrecenter ABI ieder half jaar terecht voor een gratis inspectie van uw banden en bandenspanningscontrole.

Profieldiepte

Voor het afvoeren van vocht, zoals regenwater is voldoende profieldiepte op de band van levensbelang. Bij een nat wegdek geldt: hoe meer profiel er op een band zit, hoe meer en hoe beter het water afgevoerd kan worden.  U heeft dan veel meer grip op de weg en een kortere remweg. Kortom, veel meer veiligheid voor u, uw passagiers en uw medeweggebruikers. Laat daarom de profieldiepte van uw banden regelmatig controleren bij de ABI.

Vervangen bij 2 millimeter

Voor betere rijeigenschappen en grotere veiligheid adviseren zowel bandendeskundigen als consumenten- en verkeersveiligheids-organisaties banden met 2 millimeter profiel te laten vervangen. Bij een profieldiepte van 1,6 millimeter heeft u het wettelijke limiet bereikt en dienen uw banden zeker vervangen te worden.

⇒ Wanneer u op winterbanden rijdt wordt u nadrukkelijk geadviseerd uw banden al met 4 millimeter profiel te laten vervangen. Dit voor zowel uw veiligheid als die van andere weggebruikers. Controleer de (winter)banden ook altijd op eventuele beschadigingen, sneden, scheuren, blaren, ouderdom enz.

Let op: Elk rubberproduct, dus ook een band, is onderhevig aan veroudering. Speciale mengsels en vulstoffen zorgen ervoor, dat veroudering tot een minimum beperkt blijft en het oorspronkelijke niveau praktisch niet verandert. Monteer nooit gebruikte banden zonder hun voorgeschiedenis te kennen. Banden verouderen zelfs wanneer ze nooit of incidenteel gebruikt zijn. Laat daarom uw oude banden controleren door een bandenspecialist om er zeker van te zijn dat ze nog geschikt zijn voor verder gebruik. Extra aandacht verdienen banden gemonteerd op caravans en reservebanden: zij kunnen oud of verouderd zijn. Het wordt aanbevolen, deze na 6 jaar te vervangen.