Sipen

Wanneer een heftruck doorslipt is het verstandig om de banden te sipen. ABI doet dit veelvuldig en met een bijzonder positief resultaat. Vooral op natte ondergronden is het effect van sipen duidelijk merkbaar door een betere grip en stabiliteit. Sipen biedt nog meer belangrijke voordelen. Industriebanden slijten sneller wanneer de bedrijfstemperatuur bij de zware belasting en het onophoudelijk wenden en keren oploopt. Door het sipen van de banden wordt de warmte in de banden beter afgevoerd. Onder aan de streep betekent sipen in alle opzichten een belangrijke besparing in de bandenkosten.

Het sipen van banden is in Nederland door ABI geïntroduceerd. Het principe is even effectief als eenvoudig: in het loopvlak van banden worden kleine kerfjes aangebracht met een spiraalvormig mes. Deze micro-profielgroeven zorgen voor een betere hitte-afvoer onder warme omstandigheden, meer comfort door de verbeterde vering in de banden en bovenal voor meer grip en een kortere remweg op natte of besneeuwde wegen.

Het gripprobleem dat veel industrievoertuigen ondervinden, heeft minder te maken met de kwaliteit van hun banden dan met de grote vermogens die worden ingezet, de zwaarte van de lading en de constante frictie bij het draaien en remmen. Bij zware of extreme belasting is het niet altijd mogelijk om een dergelijk vermogen gedoseerd aan de banden door te geven. Sipen maakt een einde aan dat ongemak. De aangebrachte microprofielgroeven verdelen de enorme krachten die op de banden worden uitgeoefend en zorgen voor een betere warmteafvoer.

Op een nat wegdek bewijzen sipes onweerlegbaar hun nut. Dankzij de kerfjes klauwen de banden zich als het ware vast aan de ondergrond, met een betere grip en balans als gevolg. Op natte, gladde werkvloeren leveren sipes niet alleen een belangrijke bijdrage aan de veiligheid en de wendbaarheid van het voertuig. Doordat heftrucks met sipes gemiddeld 25% minder slippen zijn machine en machinist in het bedrijfsproces feitelijk efficiënter en rendabeler in hun prestaties doordat een logistieke beweging een kwart minder tijd kost bij gelijke kosten. De wachttijden bij laden en lossen zijn ook aanzienlijk korter.

ABI raadt aan om bij aanschaf van een nieuwe set banden – ongeveer vanaf 20 tot 24 millimeter – meteen te sipen. Te beginnen met 6 á 7 millimeter, vervolgens tien millimeter en na herprofilering nog eens 10 millimeter. Meteen 15 of 20 millimeter sipen is niet wenselijk omdat de kerfjes dan te diep worden en de stabiliteit van het loopvlak juist wordt verminderd.

Zie ook www.sipers.nl